Zevenpelsen in 1907, met rechts de smederij van Rink Bonne Nauta (1883-1973). Hij ‘stond’ ruim 60 jaar aan het aambeeld. Nauta was ook een bekwaam schaatsenmaker. Bron: ijlst-info.webklik.nl / Frits Boschma

Na de eerste vertelling over 750 jaar stadsrechten en de geheimen van Sikko Sjaerdema door Jan Tabak, nu de tweede avond in de serie van vijf. Op deze avonden worden onderwerpen van de geschiedenis van IJlst door een viertal van onze eigen inwoners behandeld.

Op woensdag 7 maart gaat het over een zoektocht naar de ouderdom van de middeleeuwse Mauritiuskerk van IJlst én een verhaal over het boeiende winkelbestand van ons stadje vanaf begin vorige eeuw. Hoe zit het eigenlijk met de Mauritiuskerk in ons fraaie stadje. Heeft deze kerk er altijd zo in het midden van ons “stêdsje “ gestaan? Is het stichtingsjaar van de kerk te achterhalen? Een speurtocht door de geschiedenis.

Hendrik Tamsma, afgestudeerd historicus, geboren en getogen IJlstenaar zal voor ons deze boeiende rondleiding verzorgen. Rinke Schilstra, IJlster van geboorte, heeft veel van de historie van IJlst van de vorige eeuw zélf beleefd. Door de jaren heen heeft hij veel opgeschreven over de handel en wandel in en van IJlst en de IJlstenaren. Menigeen weet dat hij hier boeiend over kan vertellen. De nodige personen uit het rijke middenstand leven zult u kunnen herkennen, herinneringen worden opgehaald en deze zullen ongetwijfeld nagalmen bij de “praat achteraf”.

Hendrik Tamsma
Rinke Schilstra

 

Deze twee “verhalen op locatie” worden gepresenteerd in de Doopsgezinde kerk Eegracht 28 te IJlst om 20.00 uur. U kunt zich opgeven via info@ijlst750.nl of bij het VVV kantoor aan de Geeuwkade. Dit is elke werkdag op de middag open vanaf 13.30 uur. Inclusief koffie en thee wordt voor deze avond € 2.50 gevraagd. Bent u slecht ter been dan kunnen we u ook met de auto afhalen. Meldt u dit dan even bij het VVV kantoor. We zien uw komst graag tegemoet!