Lezing ‘Molens in IJlst’ ‘IJs en weder dienende’ 

De laatste historische vertelling op locatie, zal plaats vinden in MFC  De Utherne, in de schaduw van de beeldbepalende Molen de Rat .

Het eerste verhaal van deze avond gaat ook over deze molen en andere molens die IJlst de laatste eeuwen rijk was.  Edsko Hekman zal uitgebreid verhalen over de geschiedenis van deze bouwwerken en hun belang voor de diverse industrieën in IJlst. Een ieder die de Molen de Rat al eens bezocht moet zonder meer onder de indruk zijn geraakt van het mechaniek waarmee de molen louter op de wind kan draaien en het hout kan zagen. Ook het uitzicht op de molen is fenomenaal.

‘IJs en weder dienende’

Na het verhaal van Edsko Hekman over de Houthandel in IJlst eerder dit jaar, is deze lezing een logisch vervolg om de geschiedenis van IJlst verder in de schijnwerpers te zetten.

Het tweede deel van de avond, na de pauze, zal Frits Boschma de verhalen cyclus van dit jaar afsluiten met een verhaal over winters, ijs en schaatsen. Het is algemeen bekend dat de vroegere winters veel kouder waren dan de huidige. Wat speelde zich vroeger af in die lange koude winters.hoe zag het sociale leven er toen bijvoorbeeld uit.

De titel van zijn verhaal luidt: IJs en Weder dienende……….IJlst heeft een imposante geschiedenis wat schaatsen betreft. In het nieuwe Houtmuseum, tegenover de Utherne is een deel van die schaatsen te bewonderen. Op diverse plaatsen in IJlst werden die schaatsen gemaakt. Waar in IJlst waren die fabriekjes gevestigd? Wat is er nog van over? Frits put zijn verhaal mede uit zijn persoonlijke herinneringen. Een deel van zijn eigen schaats-collectie zal deze avond worden uitgestald.

Datum : dinsdag 6 november

Locatie: MFC De Utherne. Dassenboarch 25 te IJlst

Aanvang: 20.00 uur

Kosten : €2,50 (incl koffie&thee)

Aanmelden: vooraf via info@ijlst750.nl of via VVV-kantoor (ivm voorbereidingen willen we dat graag weten) Bent u slecht ter been dan kunnen we u ook met de auto afhalen. Meldt u dit van tevoren op het VVV kantoor in IJlst Geeuwkade 4. Tel 06 27203222 of 0515-533033

De “Historische vertellingen IJlst” vinden plaats in het kader van de feestelijkheden van IJLST 750 jaar Stadsrechten gedurende het jaar 2018. In de pauze wordt u een kopje koffie of thee aangeboden. Omdat dit de laatste avond van deze  verhalen cyclus is willen we dit feit na afloop met u vieren met een hapje en een drankje  waarvoor u allen wordt uitgenodigd.

Boeken over IJlst van Edsko Hekman en Jan Tabak worden vanavond ook weer worden aangeboden.