IJlst heeft sinds woensdag 14 maart een herdenkingsboom, ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad. De boom is geplant door wethouder Mark de Man en kinderen van de basisscholen De Twine en De Kogge. Tine Bakker, voorzitter van de Stichting IJlst 750, heeft het herdenkingsbordje onthuld. De kinderen hebben nog veel meer bomen geplant, want het was ook  Nationale Boomfeestdag.

Herdenkingsboom

Het initiatief van de herdenkingsboom komt van de inwoners van IJlst. Het gaat om een zilverlinde. Wethouder Mark de Man heeft de boom samen met twee kinderen van de beide IJlster basisscholen geplant. Daarna onthulde voorzitter Tine Bakker van de Stichting IJlst 750 het herdenkingsbord op de ronde bank die om de boom heen staat. “It is hjoed in bysûndere dei foar Drylts. Wat moai dat de bern by dit barren oanwêzich wêze mochten. De beam en it buordsje binne in moai oantinken foar letter!” aldus Tine Bakker.

Boomfeestdag

Sinds 1957 planten landelijk ruim 100.000 kinderen van basisscholen op Boomfeestdag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen. Het doel van Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer kennis van bomen bij te brengen.

Groenmedewerkers van de gemeente verzorgen de Boomfeestdag in Súdwest-Fryslân. 32 Kinderen van De Twine en De Kogge hebben samen met de wethouder 24 bomen aan de Westergoleane geplant. Wethouder De Man: “Het is mooi om te zien dat de kinderen zo betrokken zijn bij de natuur. Ze hebben de bomen die ze vanochtend hebben geplant zelfs namen gegeven!”

De wethouder en de kinderen hebben verschillende soorten bomen geplant. “Zo vergroten we de biodiversiteit en zijn deze bomen minder kwetsbaar voor ziekten”, legt de wethouder uit. De kinderen hebben ook zestig vogelvriendelijke struiken in het bosplantsoen aan de Sudergoweg geplant.

De gemeente heeft dit plantseizoen (= najaar 2017 tot nu) 520 nieuwe bomen geplant en ruim 20.000 struiken.

IJlst vergroenen

Boomfeestdag vieren we dit jaar in IJlst, omdat IJlst 750 jaar bestaat en omdat de stad in juni meedoet aan de internationale groencompetitie Entente Florale. De herdenkingsboom is de eerste stap in het verder vergroenen van IJlst. Later dit voorjaar volgen de Stadslaan en het parkje rondom de bloemenfontein.