24 april: 3e Historische vertelling op locatie

Vertelling 4 en 5

Lezing ‘Vroegste geschiedenis IJlst’

In het eerste deel van deze boeiende avond gaat stadsgenoot Jan Tabak in op de vroegste geschiedenis van IJlst. Hoe is IJlst ontstaan? Wie waren de eerste bewoners? Waarom is de scheepsbouw in IJlst zo welvarend geweest? Waar komen de zeemansverhalen uit IJlst vandaan? Vragen waar menige inwoner van IJlst waarschijnlijk weinig bij stil heeft gestaan. Toch is het beeld van voorheen ‘oh zo belangrijk’ om het hier en nu goed te kunnen begrijpen. ‘Meester’ Jan Tabak blijkt al reeds op de eerste avond een geboren verteller te zijn. Het ging op die eerste avond over de Stadsrechten van IJlst én de hierbij horende geschiedenis van Sicco Sjaerdema. Jan heeft zich al jaren verdiept in onze rijke historie. Recent is zijn boek uitgekomen: ’IJlst, meer dan duizend jaar Scheeprijk-750 jaar stadsrechten, scheepsbouw en handel in IJlst’. Ook heeft Jan zich nadrukkelijk beziggehouden met de totstandkoming met het project om de diverse scheepstypes, vroeger in IJlst gebouwd, tentoon te stellen, ook in het kader van IJlst 750 jaar.

Jan Tabak

Lezing ‘Jachtbommenwerpers in IJlst’

Voor de ingang van het Veilinghuis aan de Roodhemsterweg in IJlst staat een gedenkteken voor het geallieerde jachtvliegtuig uit de 2e wereldoorlog dat ongeveer op die plek is neergestort. De bemanning ligt in IJlst op de begraafplaats begraven. Ze worden elk jaar herdacht op vier mei. Wie waren deze beide Canadese jongemannen die zich vrijwillig aanmeldden voor de militaire dienst en hoe was het mogelijk dat dit jachtvliegtuig neergestort is? Vragen die onwillekeurig opkomen vooral tegen de datum van de dodenherdenking en het bevrijdingsfeest de dag erna.

Op deze historische plek wordt de 3e avond verzorgd in het kader van Verhalen op Locatie in het kader van IJlst 750 jaar. Edsko Hekman is op deze avond onze gids. Hij heeft naast andere boeken over IJlst ook een boek geschreven: ’Levend oorlogsverleden’. Hij is ook de drijvende kracht achter het Kypmantsje en heeft zich altijd intens beziggehouden met de historie van IJlst. Daarnaast is hij in het seizoen te herkennen als één van de stadsgidsen. De laatste tijd ook druk in de weer bij het inrichten van ons nieuwe museum. Kortom een man met veel belangstelling voor IJlst en die veel te vertellen heeft over ons ‘Stedsje’.

Deze boeiende avond wordt gehouden op 24 april in het Veilinghuis Ald Fryslân, Roodhemsterweg 8 en begint om 19.30 uur. Entree  voor iedere avond € 2,50  (incl. koffie/thee).

Reserveringen entreekaart : mail naar info@ijlst750.nl  of koop een kaartje bij de VVV.

Bent u slecht ter been dan kunnen we u ook met de auto afhalen. Meldt u dit dan van tevoren op het VVV-kantoor in IJlst, Geeuwkade 4 (tel. 0515-531818).

Tot ziens bij een van de lezingen.

 

Edsko Hekman