Schepen van IJlst 2022

Historische schepen terug in IJlst

It sil heve!

Traditionele IJlster boten komen in grote getalen voor heel even terug naar de plek waar ze ooit te water gingen en het ruime sop kozen. begin juli 2022 staat een uniek boten evenement, met traditionele schepen op stapel. Uiteraard werkt Stichting IJlst750 graag mee aan het welslagen van dit unieke evenement. bekijk het programma, lees het boek ' Schepen van IJlst' en kom alles te weten over de voormalige IJlster scheepswerven en eeuwenoude boten die nog steeds rondvaren in Nederland.

Op 6, 7 en 8 juli 2022 komt er een vloot van zo’n 20 traditionele schepen die gebouwd zijn in IJlst naar hun tewaterlatingsplek terug. De stad IJlst kent een lange scheepsbouwtraditie en tijdens dit evenement zal daar op verschillende manieren aandacht aan worden besteed.

De houten en ijzeren schepen zijn gebouwd op de IJlster werven van Holtrop, Lantinga, Zwolsman en Croles in 19e en begin 20e eeuw. Vele zijn dan ook meer dan 100 jaar oud. De schepen zijn gedurende 2 dagen te bewonderen in de binnenstad van IJlst en geven een mooi inkijkje in de rijke scheepsbouwgeschiedenis van ons elfstedenstadje.

Meer informatie over het programma en de lijst met de boten die naar IJlst komen, is te vinden op de speciale website

www.ijlst2020.fr

Onderstaand inschrijfformulier is bestemd voor de voorinschrijving voor scholieren van groep 8 van de IJlster scholen.

Praktische informatie

Voorlopig  programma

Woensdag 6 juli

  • 13-15 uur Aankomst schepen in IJlst
  • 15-17 uur Vlootschouw aan de wal
  • 17-18.30 uur Welkomst- en verjaardagsborrel (aangeboden door schepen van 100+ jaar) bij voormalige Lantinga werf aan het Uilenburg
  • 19.30-21 uur Voordracht Martijn Perdijk over de karakteristieken van de IJlster bouwwijze
  • Presentatie 2e druk boek “Schepen van IJlst”

Donderdag 7 juli

  • Ochtend Stadswandelingen met aandacht voor de werflocaties, museum HoutStad IJlst, molen De Rat
  • Presentatie van de schepen aan geïnteresseerd publiek
  • Middag Vaartochtjes met IJlster bevolking op de Geeuw
  • Avond Captains Dinner in MFC Ûtherne

Vrijdag 8 juli
Een groot deel van de schepen vertrekt in konvooi via Wijmerts en Heegermeer naar een rendez vous met een andere schepen van de SSRP vloot, en gaat dan verder in aanlooptocht naar de SSRP Lustrum Reünie in Langweer.