In 2018…

…heeft IJlst precies 750 jaar stadsrechten. Dat jubileum wordt  gevierd, en in de aanloop naar dat feest vinden er verschillende evenementen plaats.

Overtuinen in IJlst

De Stichting IJlst 750 Jaar is opgericht door inwoners van IJlst die in 2018 willen vieren dat hun stad 750 jaar stadsrechten heeft. Het gaat daarbij natuurlijk in de eerste plaats om dat kroonjaar. Als het aan ons ligt zal IJlst in 2018 bol staan van de activiteiten, van januari tot en met december. Historie, sport, muziek, theater, op allerlei gebieden kunnen we stilstaan bij 750 jaar stadsrechten. Maar de aanloop naar 2018 is minstens zo belangrijk, en als we het goed doen hebben we na afloop nog jaren lang plezier van het jubileum.

Vergelijk het met een stad die de Olympische Spelen organiseert. Er verrijzen stadions, er komen nieuwe wegen of metrolijnen, er komt een Olympisch dorp. En die blijven als de Spelen voorbij zijn. Op eenzelfde manier kunnen we in IJlst 750 jaar stadsrechten aangrijpen om de stad een impuls te geven.

Wanneer de stad een warm welkom uitstraalt en -met name vanaf het water- beter toegankelijk is, zullen meer passanten de gelegenheid aangrijpen IJlst te ontdekken. Het bestaande toeristische aanbod kunnen we aanvullen, zodat een bezoek aan de stad nog leuker en interessanter wordt dan het al was. Verbetering van de infrastructuur en de toegankelijkheid kan ervoor zorgen dat ondernemers het aandurven om in leegstaande winkelpanden te investeren en dat de bedrijvigheid terugkeert in het stadshart.

skyline